Пауърбол се състои от следните основни части: горна, долна полусфера и ротор. Използваните материали, независимо дали става дума за пластмаса или метал, са от най-високо качество.

components

Роторът е частта, на която трябва да обърнем най-голямо внимание. В моделите 250Hz, Techno, както и при Signature, роторът е изработен от поликарбонат, в който е вграден маховик от метал.

В моделите, които светят, там се намират светодиодите и елементите на асинхронния генератор, който произвежда електричеството, необходимо за светлината.

В модела Techno светодиодите са изнесени на повърхността на ротора, а в платката е вграден електронен оборотомер. При въртене оборотомерът динамично включва светодиодите в определени позиции на ротора, така че на повърхността се изписват цифри, показващи стойностите.

При 350Hz Metal Pro роторът е изцяло от неръждаема стомана, а при Metal Hi-Speed е от алуминий. При Diablo 350Hz и Diablo 450Hz роторите са стомана и алуминий, съответно.

Във всички случаи роторът представлява едно високотехнологично изделие, за чийто баланс са положени много грижи. Прилага се разработеният от NASA метод за компютърно балансиране на високоскоростни жироскопи.

Полусферите са супер точно изработени от високоякостен материал, което позволява да "щракнат" една в друга и да се задържат без лепило (или винтчета) като при това не се получава никакъв луфт. (В действителност двете полусфери са захванати една за друга с 2 винтчета, но те са по-скоро с козметична, отколкото практична цел.)

Моделите "Pro" са снабдени с брояч "Accura Speed V 2.0", който гарантира точно отчитане на постигнатите обороти на ротора.

От външната страна, по периферията на Пауърбола, там, където двете полусфери се захващат една за друга, е поставена лента от специален силикон, който прави захващането удобно, приятно и без приплъзвания. На това на пръв поглед незначително допълнение трябва да се обърне специално внимание. Да се ползва пауърбола без него би приличало като да карате колело по капли. Тази лента спомага за стабилния захват и позволява да се насладите на заниманията без да се тревожите за комфорта при захвата.