Пауърбол се състои от следните основни части: горна, долна полусфера и ротор. Използваните материали, независимо дали става дума за пластмаса или метал, са от най-високо качество.

components

Роторът е частта, на която трябва да обърнем най-голямо внимание. В повечето модели роторът е изработен от поликарбонат, в който е вграден маховик от метал.

В модела Фюжън там се намират светодиодите и елементите на асинхронния генератор, който произвежда електричеството, необходимо за светлината.

При металните модели и Хибрид роторът е изцяло от неръждаема стомана.

Във всички случаи роторът представлява едно високотехнологично изделие, за чийто баланс са положени много грижи. Прилага се разработеният от NASA метод за компютърно балансиране на високоскоростни жироскопи.

Полусферите са супер точно изработени от високоякостен материал, което позволява да "щракнат" една в друга и да се задържат без лепило (или винтчета) като при това не се получава никакъв луфт. (В действителност двете полусфери са захванати една за друга с 3 винтчета, но те са по-скоро с козметична, отколкото практична цел.)

Моделите "Pro" са снабдени с брояч "Accura V2.0", който гарантира точно отчитане на постигнатите обороти на ротора.

От външната страна, по периферията на Пауърбола, там, където двете полусфери се захващат една за друга, е поставена лента от специален силикон, който прави захващането удобно, приятно и без приплъзвания. На това на пръв поглед незначително допълнение трябва да се обърне специално внимание. Да се ползва пауърбола без него би приличало като да карате колело по капли. Тази лента спомага за стабилния захват и позволява да се насладите на заниманията без да се тревожите за комфорта при захвата.