Защо е нужно да се държи здраво Пауърбол, докато се върти?

Пауърбол е превъзходен, прецизно балансиран с компютър продукт, който не предизвиква никакви вибрации дори и при скорости, надвишаващо 16000 оборота в минута. Въпреки перфектната си изработка, същността на дизайна изисква да има леко движение нагоре-надолу между ротора и външната сфера. Поради тази причина, ако не държите здраво топката в ръката си, докато я въртите (просто сте отпуснали ръката и пръстите си), развитата енергия ще накара цялата топка да резонира в съзвучие със скоростта на ротора.

Всеки път, когато това се случва, тънък слой частици от вътрешния бял пръстен ще се сваля от повърхността (прах от пластмасата), който ще се разпределя по вътрешната повърхност на сферата, отчасти попадайки и в улея, в който се върти оста. Поради високите скорости, тези частички буквално ще се „вулканизират” там, което ще наруши гладкостта на улея и ще направи Пауърбола ви шумен и груб.

Така че винаги дръжте здраво Пауърбола, докато роторът все още се върти. Това е особено важно в моменти, когато топката се предава от един играч на друг с въртящ се ротор и когато забавяте движението след като сте въртели с висока скорост.