Пауърболът не се върти със скорост над 5000 об/мин.

Триенето между подкрепящия оста на ротора пръстен и вътрешната повърхност на сферата се е нарушило. Отворете и почистете всички повърхности.

Ако използвате Пауърбол правилно и според инструкциите, държейки го винаги здраво, то това перфектно съпротивление ще се запази много години. Ако обаче не държите здраво сферата, докато роторът се върти с голяма скорост, външната обвивка ще започне да резонира и това води до износване на белия пръстен, който прикрепя оста. Отделя се пластмасов прах от повърхността му, който ще покрие вътрешната част на сферата, намалява триенето и в крайна сметка Пауърболът ви не може да се засили добре и става по-шумен. Образуването на този прах може да започне само няколко дни след като сте купили Пауърбола, в зависимост от това как въртите топката, така че възрастта на продукта в случая няма значение. В особено тежки случаи (ако праха се е събирал дълго време и се е налепил по улея, в който се движи оста) много фино минаване с шкурка (P180 или по-фина) на улея би помогнало.

Също така подобно влошаване на въртенето може да се получи от попадане на власинки от килим прах или други частици в сферата. Почистете Пауърбола от тях.