Как да стартирам Пауърбола си с пръст?

Умението да стартирате Пауърбол с пръст е голямо удобство и ще ви освободи завинаги от задачата да носите въженцето в джоба си. В тази техника няма никаква магия и всъщност може да се усвои за по-малко от час, ако следвате инструкциите по-долу.

Хванете Пауърбол в ръката си по начин, по който бихте хванали чаша вино (дъното на чашата се намира между палеца, показалеца и средния ви пръст). За някои е по-удобно да го хванат с петте си пръста, важното е да можете да го движите свободно и да не се допира до дланта ви. Дръжте Пауърбол по този начин и ще имате много по-голяма чувствителност и контрол върху него при ниски скорости. Въртенето става по-скоро с пръсти, отколкото с китката.

Завъртете сега Пауърбола (отворът сочи надолу), както бихте завъртели виното в чашата, за да намокри стените и да усетите по-силно аромата. Много е важно движението да е по правилния начин. Ако си представите, че от отвора на сферата перпендикулярно излиза една линия, при движението на топката тя трябва да описва кръг на пода. Движението е такова, че горната част на Пауърбола (там, където е капачето или оборотомера) е почти неподвижен, а кръг описва долната част.

Сега стартирайте Пауърбола с въженцето и след това изчакайте роторът да намали скоростта си до най-ниската, която можете да поддържате без да го оставите да спре.

Поддържайте тази скорост за около половин минута и след това бавно ускорете движението. Повторете няколко пъти това упражнение като всеки път се старайте да достигнете по-ниска скорост от предишната. Целта в крайна сметка е да се научите да ускорявате Пауърбола от достатъчно ниска скорост, такава която можете да постигнете с просто перване на ротора с палец.

Следващото нещо, което трябва да се научите, е да можете да завъртите ротора с палец със скорост около 1200-1800 об/мин. (Тази скорост е минималната, с която роторът се върти свободно в сферата и породените жироскопични сили са достатъчни, за да можете да поддържате въртенето с леки движения на пръстите си.) Това става като поставите палеца върху частта от ротора, която се показва в отвора на сферата, натиснете леко надолу и след това с едно рязко движение на китката го завъртете колкото се може по-бързо. Веднага след това се опитайте да ускорите движението по усвоения вече начин!

Не използвайте ръкава си, покривка или друга подобна повърхност за първоначално стартиране - миниатюрни власинки ще се откъсват всеки път от плата и ще задръстят подвижните части на Пауърбол и качеството на работа ще се влоши. Най-лесният начин за стартиране на ротора без въженце е с палец.

Потренирайте малко и скоро ще изхвърлите стартиращото въженце в кофата!