Пауърболът издава тракащ звук при въртене.

Вашата топка е претърпяла силен удар или изпускане. Всяка една бройка е произведена да се движи гладко и тихо през цялото време на ползване и такъв звук е нещо необичайно за Пауърбол.

Най-често срещаната причина за страничен шум е изпускането или удрянето на Пауърбола в твърда повърхност. Твърдата стоманена ос на ротора се движи в улей, образуван между двете полусфери на корпуса, на мястото, където се захващат една за друга. Има леко движение на оста нагоре-надолу в улея, което е нормално и е нужно за правилното функциониране на уреда. При изпускане или удар на сферата оста леко наранява пластмасовата повърхност на този улей. Деформацията най-често е само върху едната от полусферите. При въртене всеки път, когато оста мине през тази неравност ще усещате и чувате леко „похлопване”.

За щастие в повечето случаи тази неравност се заглажда с течение на времето като въртите Пауърбола с висока скорост – 10000-11000 об/мин, ДЪРЖЕЙКИ ГО ЗДРАВО В РЪКА. Това, което се случва е, че оста на ротора при тази скорост леко „шкуркова” неравността, докато тя почти изчезне. Казвам „почти” понеже е възможно да продължите още известно време да имате леко усещате за неравността, когато оста минава по нея в контраст с иначе съвсем гладката повърхност. Искаме да наблегнем още веднъж на факта, че сферата трябва да се държи наистина здраво в китката, докато се върти с високи обороти, това е жизненоважно за гладкото и перфектно движение на Пауърбол.

Ако след около седмица здраво въртене на тези високи обороти (10000-11000) не сте постигнали „тиха” топка, другият вариант е да смените наранената полусфера с нова.