Роторът вибрира при въртене.

Това явление е изключително рядко и обикновено се дължи на една от двете причини описани по-долу. Пръстенът, който прикрепя ротора се е износил или роторът се е разбалансирал по някаква причина.

Отворете Пауърбола (как става това е описано ТУК). Роторът се позиционира в сферата с помощта на поликарбонатен пръстен, в който оста влиза на две места – в позициите, които съответстват на 3 и 9 часа. В новите Пауърболи и тези, с които е оперирано правилно, оста влиза плътно в дупките, без това да пречи на въртенето на ротора.

Разгледайте внимателно дупчиците. Ако не сте държали топката здраво през цялото време, поради високата скорост на въртене тя е вибрирала недоловимо в резонанс. Това е причинило износване на поликарбонатния пръстен, което се проявява като леко уголемяване и деформация на иначе идеално кръглия отвор. Оста има лек ход в дупката, което и причинява вибрациите. Единственото решение на този проблем е да смените поликарбонатния пръстен с нов.

Случвало се е, обаче, макар и в изключително редки случаи, роторът да се разбалансира. Тъй като при производството той е излят върху стоманената ос, най-вероятната причина да се разбалансира е при много силен удар, при който тежкият ротор е огънал незабележимо оста, от където пък идва и нестабилното въртене. Единственото решение за този проблем е смяна на ротора с нов.

Искаме още веднъж да обърнем внимание на поликарбонатния пръстен Ако забележите, че роторът сам за себе си се върти добре, прегледайте още веднъж белия пръстен. Той може да е спукан или наранен по някакъв друг начин и замяната му с нов да реши проблема, което е по-лесното решение.